Türkiye'nin doğusunda ve Suriye sınırına yakın olan Mardin, mutlak bir mücevher ve Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.
GAP turları ile keşfedilen ve sadece kendisi için bile bir gezi programı yazdırılabilir tarihi ve kültürel birçok güzelliğe sahip olan şehirde yapacağınız Mardin turları ile Fırat ve Dicle nehirlerinin sardığı Mezaoptamya Bölgesi’nin önemli bir stratejik konumunu da keşfetmiş olacaksınız.
Peki Mardin gezi rehberinde olan ve mutlaka görmeniz gereken en önemli 30 yerini sizin için sıraladık desek? :) Evet Mardin'de gezilecek yerler konusunda en detaylı rehberi bulabileceğiniz yazımıza hazırsanız başlıyoruz.
Önce Mardin hakkında kısa kısa bilgilerle başlayalım.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en popüler şehirlerinden biri olan Mardin hakkında bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri, şehrin gerçek bir açıkhava müzesi olduğudur.
Birbirinden farklı dinlerin bir arada yaşadığı Mardin şehrinin tarihi M.Ö 4500 yıllarına kadar uzanıyor. Her biri farklı medeniyetlere ait yapılar, kiliseler, konaklar ve camileriyle gezginlere sayısız seçenek sunan Mardin'de hava sıcaklıkları yıl genelinde yüksek oluyor. Kışları Mardin'de gezmek ayrıca güzeldir.
Detaylı Mardin gezisi için en az üç dört gün ayırmanızı öneriyoruz. Mardin turu ile görmeniz gereken en önemli 30 yeri açıklıyoruz.
Kartal Yuvası olarak da adlandırılan Mardin Kalesi, şehrin konumlandığı alanın en üst kısmına kurulmuş, manzaraya hakim bir yerdir.
Mardin ilinin Artuklu ilçesinde bulunan saat kulesidir.
Dünyanın bugüne kadar ayakta kalan en eski Süryani Ortodoks manastırı Mor Gabriel Manastırı'dır. Diğer adı Deyrulumur Manastırı'dır.
Midyat Devlet Konukevi Mardin Midyat Merkezi'nde bulunan önemli mimarilerden biridir. Taşlar üstüne ince ince işlenmiş işleri görülmeye değerdir.
Oyuncuların ve önemli insanların işlemelerinin yer aldığı kent müzesi niteliğinde tasarlanmış bir yer olan Hacı Şehmus Mete Konağı'nı mutlaka görmelisiniz.
Mardin Ulu Camii'nin kuzeyinde bulunan bir çarşıdır. Dikdörtgen olarak dizayn edilen yapının inşa tarihi bilinmemekle birlikte 1487-1502 tarihleri arasında yapıldığı düşünülmektedir.
Tellallar Çarşısı olarak da bilinir. Mardin gezi rehberinde olup görülmesi ve gezilmesi en keyifli yerlerden biridir.
Kazancılar Çarşısı olarak da bilinen Bakırcılar Çarşısı Mardin'de bakırla ilgili her şeyi bulabileceğiniz yerdir.
Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Mardin Cumhuriyet Meydanı yenilenmiş bir meydan olup Mardin halkının en sevdiği yerlerden biridir.
Mardin'in doğal güzellikleri listesinde en üst sıralarda olan Beyazsu özellikle yaz aylarında bölge halkının ve gezginlerin akın ettiği yerler arasında bulunuyor.
Mardin'de saklı kalan güzelliklerden biri de Gurs Vadisi'dir. Ğurs Vadisi olara da bilinen bu vadi doğal güzelliğiyle onu keşfedenlere bambaşka bir atmosfer yaşatıyor.
Mezopotamya'nın yukarı bölgesi olan ve yüksek bir kalker platosu olarak bilinen Turabdin Platosu Tnarı hizmetkarlarının dağı diye de adlandırılır.